הקטנת חזה
ההחלטה על הקטנת חזה לא נובעת רק משיקולים אסתטיים. לבעלות חזה קטן נראים שדיים גדולים כמו התגשמות של פנטזיה טובה, אבל מסתבר שגם יותר מדי טוב זה לא טוב. שדיים גדולים יכולים לגרום ללא מעט בעיות: כאבי גב וצוואר, הופעת חריצים עמוקים כתוצאה מלחץ מתמשך של כתפיות החזיה בכתפיים, דלקת ופטרת מתחת לקפל התת-שדי, וגם הפרעה חברתית קשה, מלווה בחרדה ובושה, שלא לדבר על הקושי בהתאמת בגדים ובפעילות ספורטיבית.
במצבים אלה ניתן לקבל אישור של רוב קופות החולים ולבצע את הניתוח על חשבון הקופה בבית חולים ציבורי.
איזה שד נחשב גדול?
על פי הגדרות רוב קופות החולים, שד גדול הוא שד שיש להוריד ממנו כ- 750 גרם כדי להשיג שד שמתאים לגוף האישה. בארצות הברית מוגדר שד גדול ככזה שיש להוריד ממנו 500 גרם.
מה אפשר להשיג בניתוח?
קודם כל חזה בגודל הרצוי, המתאים יותר למבנה הגוף. כמו כן אפשר לצפות לירידה בכאבי הגב ובשאר התסמינים הקשורים לחזה גדולים, וקל יותר להשתתף בפעילות ספורטיבית. נשים שסבלו מחרדות, בושה וחוסר רצון לקחת חלק בפעילויות חברתיות מדווחות על בטחון עצמי ודימוי עצמי משופרים.
מה חשוב לדעת לפני הניתוח?
שניתוח כזה משאיר צלקות על גבי החזה עצמם. לכן, בפגישה עם הרופא יש לשים לב להסברים על מיקום הצלקות אחרי הניתוח.
איך יודע הרופא איפה וכמה לחתוך?
עוד לפני הניתוח, במהלך הפגישה המקדימה, יבדוק המנתח את החזה – בדיקה המתבצעת בעמידה. הוא יעריך את גודל השד, את מידת הצניחה שלו ואת גודל העטרה, שהיא העיגול החום-ורוד המקיף את הפטמה. בדרך כלל בחזה גדולים העטרה גדולה מאוד ויש להקטין אותה כחלק מהקטנת השד. אחרי הבדיקה, ובהתאם לתוצאותיה, כדאי ומומלץ לסכם עם הרופא על הגודל הרצוי. בניתוח להקטנת חזה אין אמנם אפשרות להתחייב לגודל מסוים, אבל ניתן בהחלט להגיע לגודל הקרוב לגודל הרצוי.
מה צריך לעשות לפני הניתוח?
לבדוק האם קיימים זיהומים בשד, בפטמה או מחת לקפל התת-שדי. אם ישנם כאלה יש צורך בטיפול מקומי כדי להקטין את הסיכוי לזיהום בניתוח. לבדוק, ידנית, האם יש גושים בשד. מעל גיל 40 מומלץ לבצע ממוגרפיה לפני הניתוח.
עוד על הקטנת חזה:
מדריך מקיף של ד"ר חיים קפלן על הקטנת חזה באתר Bello
————————
חשוב
– במהלך הניתוח נכרתת רקמת שד, ויש להקפיד שהרקמה תשלח לבדיקה פתולוגית.
– אם את מעל גיל 40, חשוב שתעשי ממוגרפיה נוספת בין ארבעה לששה חודשים אחרי הניתוח, זאת כדי שבעתיד יוכלו להתייחס אליה בתור בסיס לאבחנות. הסיבה לכך היא שבמהלך הניתוח להקטנת חזה מופיעים אזורים של רקמת חיבור בשד, ועלולות להופיע ציסטות של נמק שומני והסתיידויות. הימצאותם של אלה עלולה להקשות על מתן תשובה נכונה בבדיקות ממוגרפיה עתידיות.
————————
ניתוח הקטנת חזה
איפה מתבצע החתך?
מיקומו של החתך ואורכו תלוי בגודל השד שרוצים להקטין . שהשד גדול יותר או שיש יותר עודף עור ניכר, (כלומר שד צנוח יותר.) או שאיכות העור ירודה (ריבוי סימני מתיחה) יהיה צורך בחתך ארוך יותר – בצורת עוגן או T הפוך.
בשד בגודל בינוני יתבצע החתך סביב העטרה. בשד גדול יותר יתבצע החתך סביב העטרה ואז ירד, בקו ישר עד לקפל התת שדי – זה נקרא חתך בצלקת קצרה, בשד גדול במיוחד יתבצע החתך סביב העטרה, ירד בקו ישר עד לקפל התת-שדי וימשיך לכל אורכו של הקפל הזה. הבשורות הטובות הן שפרט לסימן שסביב העטרה יהיו כל הצלקות בחלק התחתון של השד, ולפיכך אפשר יהיה להסתיר אותן בחזיה או בבגד-ים.
מה עושים בניתוח?
כורתים גם את עודף העור וגם חלק ניכר מרקמת השד, מעצבים את רקמת השד מחדש בעזרת תפרים ומעבירים את העטרה והפיטמה למיקום גבוה יותר מאשר היו בו לפני כן. ברוב השיטות אין צורך לנתק את הפטמה והעטרה מאספקת הדם שלהן, אבל בניתוחים של חזה גדולים במיוחד – שבהם שצריך להוריד מעל ק"ג וחצי מכל צד – לעיתים עדיף לנתק את הפטמה והעטרה מאספקת הדם ולקראת סוף הניתוח לחבר אותם למיקום הנכון מבחינה אנטומית. השיטה הזו בטוחה יותר בחזה גדולים במיוחד, אבל עלולה לגרום לירידה בתחושה בפטמה ובעטרה. בתום הניתוח חובשים את החזה בחבישה לוחצת הדבוקה לדופן בית החזה או בחזיית ספורט חזקה. את החזייה הזו יש ללבוש למשך חודש.
באיזה סוג של הרדמה משתמשים?
הניתוח נעשה בהרדמה כללית.
כמה זמן אורך הניתוח?
בין שלוש לארבע וחצי שעות.
איך מרגישים אחרי הניתוח?
עם כאבים, אבל מעט, ובאופן מפתיע פחות מאשר אחרי ניתוח להגדלת חזה. למרות שניתוח להקטנת חזה הוא ניתוח גדול יותר בהיקפו, הוא ניתוח תת עורי – כלומר, במהלכו לא חותכים שרירים ולא חודרים לדופן בית החזה – ולכן ההחלמה קלה יותר, אם כי היא ארוכה יותר. ולמה ארוכה יותר? בגלל שיש הרבה חתכים שהריפוי שלהם הוא ריפוי איטי יחסית. המשקל הגדול יותר של השד והעובדה שאין מה שיתמוך בחתך מלמטה, לא שריר ולא רקמת חיבור טובה, מאריכים את משך הריפוי.
לעיתים קרובות משאירים נקז באזור הניתוח למשך 24-48 שעות, כדי לנקז את הנוזלים הנצברים באיזור. הנקז מוצא במשיכה שגורמת כאב רגעי. בימים הראשונים אחרי הניתוח החזה רגישים מאוד, ומומלץ להימנע ממגע פרט לזה שדורשת החלפת החבישה.
איך נראים אחרי הניתוח?
עם סימנים כחולים תת עוריים, עם תפרים, ועם חזה הרבה יותר קטנים. הבצקת והנפיחות של הרקמות יורדות בהדרגה, ואחרי 3-4 חודשים יאבד השד בין 10 ל- 15 אחוזים מהגודל שנראה אחרי החלפת התחבושת הראשונה. בשיטה בה מבוצע חתך אנכי בלבד (מהעטרה לכיוון הקפל התת-שדי), שיטה שנקראת גם "כירורגיה עם צלקות קצרות", ייראה השד קצת מעוות וחסר בחלקו התחתון, והחתך עצמו ייראה לא סדיר, כאילו יש קפלים לאורכו. כל אלה יסתדרו לאחר כמה שבועות, כשהעור יתאים את עצמו לצורה החדשה. בכל מקרה, אין צורך להיבהל. הדברים נובעים משיטת הניתוח, וקחי בחשבון שהשד מגיע לצורתו הרצויה רק בין חודש לארבעה חודשים אחרי הניתוח.
האם הניתוח מחייב אישפוז?
כן. בגלל היקפו של הניתוח רצוי אשפוז למשך הלילה.
האם צריך לשכב?
ממש לא. רצוי לרדת מהמיטה ולהסתובב מוקדם ככל האפשר לאחר הניתוח, וזאת כדי להקטין סיבוכים ריאתיים וסיבוכים שנובעים מהופעת קרישי דם ברגליים.
האם אפשר להתרחץ?
יום אחרי החלפת התחבושת הראשונית אפשר בהחלט להתקלח, ולא לשכוח ללבוש מיד אחר כך את החזיה.
אחרי כמה זמן אפשר לחזור לעבודה?
לעבודה משרדית אפשר לחזור לאחר שבוע-עשרה ימים, לעבודה פיזית, אחרי 4-6 שבועות.
אחרי כמה זמן אפשר לחזור לפעילות ספורטיבית?
אחרי כ-6 שבועות.
אחרי כמה זמן מותר לקיים יחסי מין?
רצוי להימנע מיחסי מין במשך שבוע – עשרה ימים אחרי הניתוח, כדי לא לגרום לגודש בחזה ולנפיחות של הפטמה והעטרה.
עוד על ניתוח הקטנת חזה:
מדריך מקיף של ד"ר חיים קפלן על ניתוח הקטנת חזה באתר Bello
סיבוכים אפשריים
סימני חתכים – צלקות
למרות שברוב המקרים החתכים נרפאים יפה, הצלקות דוהות עם השנים, ובסופו של דבר נשארים על השד סימנים בהירים בלבד, הרי שאצל חלק קטן מהמנותחות עלולות להופיע קלואידים או צלקות בולטות.
צלקות אלה, הנקראות היפרטרופיות, בולטות לגובה אבל לא חורגות בעוביין מהחתך המקורי. צבען של הצלקות האלה אדום, ולפעמים הן גם מגרדות. האם הופעתן מעידה על איכותו של הרופא? ממש לא. צלקות מסוג זה אופייניות בדרך כלל לחולה מסויימת, שברוב המקרים כבר יודעת על נטיית גופה לפתח צלקות כאלה (בעקבות חתכים או חיסונים באיזור הכתפיים והחזה בעבר).
אחרי תהליך הריפוי, ניתן לשפר את ההצטלקות באמצעות חבישה עם פדים של סיליקון לתקופה של מספר חודשים. לעיתים יש צורך להוסיף הזרקות של סטרואידים לתוך הצלקת, או להפעיל עליה לחץ מקומי. לעיתים נדירות כדאי יהיה לחזור ולתקן את הצלקת, אם כי בדרך כלל נסיון התיקון רק מחמיר את המצב.
חוסר סימטריה
המנתח שואף להגיע לסימטריה של החזה, אבל לפעמים הוא פשוט לא מצליח או לא יכול. למה? בגלל מצב התחלתי של חוסר סימטריה (עוד לפני הניתוח), בגלל ריפוי לא שווה של שני החזה (דבר שאי אפשר לצפות מראש), וגם בגלל תכנון לא נכון של הניתוח, או ביצוע לא טוב. כל עוד מדובר בדרגה סבירה של חוסר סימטריה, שהרי לרוב הנשים אין סימטריה מלאה בין ני החזה, אין צורך בתיקון.
במידה ומדובר בחוסר סימטריה בולטת, רצוי תיקון, אבל עדיף לחכות בין חצי-שנה לשנה אחרי הניתוח המקורי.
ירידה בתחושה בפטמות, נמק חלקי או נמק מלא של הפטמות
בגלל שבמהלך הניתוח מעבירים את הפטמה למקום אחר (במקרה זה מיקום גבוה), יש חשש לפגיעה בעיצבוב של הפטמות, דבר הגורם לירידה בתחושה בהן. לעיתים נדירות ביותר גוררת העברת הפטמה פגיעה באספקת הדם אליה, דבר הגורם לנמק של הפטמה. הנמק יכול להיראות כהה (במקרה שיש פגיעה בניקוז הוורידי) או בהיר (כאשר הפגיעה היא באספקת הדם העורקית). במקרה של נמק יש לחכות עד תום תהליך הריפוי ואז לבצע שיחזור של הפטמה והעטרה. (ראי: שיחזור שד). לסיבוך של ירידה בתחושה אין טיפול.
הפרעה בריפוי: פתיחת קו התפרים, זיהום, נמק של שולי החתך
רקמת השד עשירה בשומן ועניה באספקת דם. בגלל שבמהלך הניתוח מרימים שתלי עור דקים יחסית, עלולה אספקת הדם לשולי הפצע להיפגע ולגרום להפרעה בריפוי הפצע. מה שתראי הוא פצע פתוח בעור . במקרה כזה יש לטפל באזור על ידי משחות מקומיות, אנטיביוטיקה (לפי הצורך) וחבישה
(בדרך כלל בעזרת חזיה) עד שהאזור נראה נקי. בשלב זה קיימות שתי אפשרויות: לתפור מחדש את האזור או להניח למקום להתרפא באופן משני. בחירת צורת הטיפול תעשה על ידי הרופא על פי צורת הפצע גודלו וקצב הריפוי.
האם אפשר להניק אחרי ניתוח להקטנת חזה?
היכולת להניק אחרי ניתוח הרמת חזה כמו גם אחרי ניתוח להקטנת חזה תלויה במידה רבה בטכניקה הניתוחית ובשאלה האם נעשה או לא נעשה חיתוך של צינורות החלב. אם צינורות החלב נחתכו, לא מומלץ לנסות להניק בגלל חשש מיצירת ציסטות. בניתוחים שבהם לא חותכים את צינורות החלב אפשר להניק כשנה לאחר הניתוח.
אם האפשרות להניק חשובה לך, הודיעי על כך למנתח. ניתן להתאים את סוג הניתוח לאפשרות של הנקה, אם כי זה קורה בדרך כלל על חשבון צורת החתכים ואורכם. באופן סטאטיסטי כ- 50% מהמנותחות לא יוכלו להניק אחרי הניתוח.
לכמה זמן נשארות התוצאות?
כאן אין תשובה ברורה, בגלל שהדבר תלוי בשינויים הורמונליים ובאיכות העור.
ברוב המקרים תוצאות הניתוח נשארות לכל החיים.