ניתוח הרמת חזה
מה אפשר להשיג בניתוח?
בחזה בעלי גודל קטן עד בינוני, ניתן (באופן זמני) להשיג חזה זקורים ומלאים כמו שהיו לפני הצניחה. אבל, בגלל שהאלסטיות של העור בגיל מבוגר יורדת – ואת זה לא ניתן לשנות בניתוח – מידת התמיכה שהעור יכול להעניק לשד המורם היא פחותה. הניתוח צריך לתקן את גובה הפטמה, לסלק את עודף העור,ולהשיג מלאות בחלק העליון של השד
איזה דברים לא יכול הניתוח למחוק או לשפר?
פיצוצים (סטריאה) בעור השד. הפיצוצים האלה, שהם תוצאה של מתיחת העור וזיכרון לכל הריון השמנה ודיאטה שעבר גופך, נמצאים בדרך כלל בחלק העליון של עור השד. הניתוח, לעומת זאת, מבוצע בחלק התחתון של עור השד זאת כדי להסתיר את סימני הניתוח.
באיזה גיל אפשר להתחיל?
בכל גיל שבו השד נראה צנוח ויש רצון להרימו.
מה חשוב לדעת לפני הניתוח?
שהפתרונות משתנים בהתאם לדרגת הצניחה של החזה. צניחה קלה יחסית אפשר לשפר על ידי הכנסת שתל סיליקון. ניתוח כזה, המתואר בהמשך (ראי:הגדלת חזה), מאפשר מילוי של השד ושיפור הצורה שלו בעזרת צלקת מינימלית שכמעט אינה נראית לעין. במקרים של צניחה בינונית וגדולה הגדלת החזה איננה פתרון מספיק. השתל ימלא את השד ויגדיל אותו, אבל לא יזקור את השד. כדי לזקור את החזה יש בדרך כלל צורך בסילוק עודף העור העוטף את השד.
שימי לב: סילוק עודף העור משאיר צלקות בעור השד. הסימנים ידהו עם השנים, אבל תמיד אפשר יהיה לזהות אותם. אורך הצלקות ומיקומן תלוי במידת הצניחה: ככל שהצניחה רבה יותר יהיה צורך בסילוק כמויות גדולות יותר של עור, ובהתאם לכך בחתכים ארוכים יותר וממילא בצלקות ארוכות יותר.
מה צריך לעשות לפני הניתוח?
לרחוץ היטב את האזור במים וסבון, להימנע מלקיחת תרופות המכילות אספירין, ולהיות בצום מלא (אוכל ושתיה) במשך 7 שעות לפני הניתוח.
איך המנתח יודע איפה וכמה לחתוך?
בעזרת סימון. לפני הכניסה לחדר הניתוח יסמן המנתח את תוכנית הניתוח על שדייך. את הסימון חשוב מאוד לבצע במצב עמידה. למה? בגלל שבזמן שתשכבי על שולחן הניתוחים ייראו שדייך במצב אחר (כמו בזמן כל שכיבה) ואז אי אפשר לתכנן את מיקומם הנכון של החתכים.
איפה מתבצע החתך?
בדרך כלל באיזור הפיטמה ולפעמים גם מעבר לה, תלוי במידת הצניחה ובמיומנות של המנתח, המכתיבות את סוג הניתוח הנבחר.
קיימים שני סוגים של ניתוחים לסילוק עודף העור: ניתוח אחד משאיר צלקת בצורת עוגן (קו ישר מהפיטמה עד הקפל התת שדי, ועוד קו מעוגל מתחת לקפל) . ניתוח שני משאיר צלקות סביב הפטמה בלבד, או סביב הפטמה בתוספת צלקת אנכית היורדת מהפטמה לכיוון הקפל התת-שדי.
מה עושים בניתוח? גם כאן משתנים הדברים בהתאם למידת הצניחה ולמיומנות המנתח.
בצניחה קלה יחסית, ניתוח על שם Benelli מתבצע הניתוח דרך חתך סביב הפיטמה. המנתח "אוסף" או "מותח" את העור לכיוון הפיטמה, כורת את עודף העור, ואז מרים ומקבע את הפיטמה במיקום גבוה יותר.
יתרונה של השיטה הזו טמון במיקומה של הצלקת, המשתלבת בגבול הפטמה.
חסרונות:
א – בגלל שאיסוף העור נעשה לכיוון המרכז, בקצה החרוט ובשולי העטרה, השד מאבד את הצורה החרוטית שלו.
ב – מיקומה של הצלקת גורם לה לפעמים להתרחב.
בצניחה בינונית, מבצעים את החתך סביב הפטמה, וגם בצורה אנכית בין הפטמה לבין הקפל התת-שדי.
במהלך הניתוח מעצבים מחדש את רקמת השד מעבירים חלק מרקמת השד מהחלק התחתון הצנוח לחלק העליון בעזרת תפרים או בשיטה מתקדמת יותר מתחת לשריר החזה הגדול (Graff Technique), מרימים את הפטמה למיקום גבוה ומתאים יותר, ומאפשרים לעור השד להתאים עצמו לצורת השד החדשה.
בהתאם לכך, יתרונה של השיטה הוא בקבלת שד חרוטי. חסרונה – בצלקת על עור השד.
בצניחה קשה של החזה יש צורך בניתוח מלא. כלומר, כזה המשאיר צלקת בצורת עוגן.
החתכים מתבצעים בקו ישר מהפיטמה עד הקפל התת שדי ומתחת לו. במהלך הניתוח מעצבים (בעזרת תפרים) לא רק את רקמת השד אלא גם את עור החזה, כך שייתן מבנה דמוי חזיה שתתמוך ברקמת השד. כלומר, החתכים מתוכננים בצורה כזו שכאשר מחברים את שולי העור החדשים שנוצרו, מקבלים שוב צורה של חרוט. בסוף הניתוח ממוקמת הפיטמה במיקום גבוה ומתאים יותר. חסרון הניתוח הוא כמובן בצלקות הארוכות שהוא משאיר.
בסוף הניתוח, ללא קשר לסוג הניתוח, חובשים את החזה בחזיית ספורט שתומכת ומחזיקה אותם היטב או בחבישה לוחצת המהודקת על בית החזה.
באיזה סוג של הרדמה משתמשים?
ניתן לבצע את הניתוח בהרדמה כללית. ניתוחים שנועדו לתיקון צניחות קלות בלבד ניתן לעשות גם בהרדמה מקומית, ואז מזריקים חומר הרדמה לפי הצורך לשד עצמו.
כמה זמן אורך הניתוח?
בין שעה וחצי לארבע וחצי שעות, תלוי במידת הצניחה.