ניתוח עפעפיים
אפשר לקרוץ איתן, אפשר לעפעף איתן, אפשר לאפר אותן – לעפעפיים מסתבר, יש תפקיד מרכזי בשפת הגוף בגלל ובמשחק החיזור האנושי בפרט.
אז נכון שהקריצה היא לפעמים רק עניין של הומור, והעיפעוף יכול להיות פשוט סוג של טכניקה שנועדה להוציא משהו מהעין, אבל לצלליות יש רק תפקיד אחד: לקשט, שזה בעברית פשוט למצוא חן.
נשים רבות חושבות שבזה מסתכם תפקידן של העפעפיים, ולא כך הוא.
מה עושים העפעפיים ומה עושה להם הגיל?
תפקידם של העפעפיים הוא לשמור להגן על העיניים ולאפשר לנו לעצום אותן.
העפעפיים הם בדרך כלל הראשונים להסגיר את התקדמות הגיל. עם הזמן יכולות להופיע בעפעפיים חמש תופעות שונות: עודף עור, "שקיות", קמטים מסביב לעיניים, צניחה של הזווית החיצונית של העין ושקעים מתחת לעפעף התחתון. לא כל התופעות חייבות להופיע.
האם עודף עור מופיע רק בעפעף העליון ואילו ה"שקיות" רק בעפעף התחתון?
לא. עודף עור יכול להיווצר בשני העפעפיים. העודף הזה נראה כמו קפלים לרוחב העין.
גם ה"שקיות", שהן בליטות של שומן ש"נדחפות" מכיוון ארובת העין כלפי חוץ, יכולות להופיע לא רק בעפעפיים התחתונים אלא גם בעליונים. המראה שיוצרות השקיות הוא של נפיחות סביב העין והן בולטות יותר בזמן עייפות.
ישנם אנשים שעבורם ה"שקיות" הן חלק מנטייתם הגנטית: ככה נראים אצלם במשפחה ואצלם אין לזה קשר לגיל. אצל שאר האנשים – שהם הרוב – זה קורה עם הגיל, ובדרך כלל ביחד: שקיות ועודף עור.
——–
ועכשיו ניסוי:
עיצמי את עינייך, החזיקי את עור העפעף שלך בשתי אצבעות ומישכי קצת. מה שיהיה לך ביד זה עודף העור. למה קוראים לו "עודף"? משום שכדי לעצום את העיניים לא צריך כל כך הרבה עור.
עכשיו בואי נעבור ל"שקיות": עיצמי עין אחת, הניחי את אצבעך על גלגל העין העצומה ולחצי קלות. הבליטות הקטנות שיצוצו עם הלחיצה הקלה הן השקיות שלך.
——–
באיזה גיל אפשר להתחיל?
כמו בניתוחים אחרים שנועדו לקבלת מראה פנים צעיר יותר, גם לגבי הניתוח הזה אין גיל "נכון" או "מתאים" לביצוע הניתוח.
ניתן לבצע את הניתוח בכל גיל בו מתעוררת בעיה או רצון הניתנים ליישום. זה יכול לקרות בגילאי העשרים, כשאז זה קורה בדרך כלל מסיבות גנטיות, או בכל גיל מאוחר יותר.
עוד על ניתוח עפעפיים:
מדריך מקיף של ד"ר חיים קפלן על ניתוח עפעפיים באתר Bello
לאחר ניתוח עפעפיים
מה צריך לעשות מיד אחרי הניתוח?
ב – 12 השעות הראשונות שלאחר הניתוח רצוי להחליף את החבישות הקרות על העיניים. לצורך החבישות האלה מומלץ להשתמש במטליות (גאזות) טבולות במי קרח.
במקום הגאזות אפשר להשתמש גם במסכת-עיניים מיוחדת שעשויה מג'ל שקופא בקלות. מסכות כאלה מיועדות בדרך כלל לסובלים ממיגרנות ואת יכולה לשאול את הרופא שלך איפה את יכולה למצוא מסכה כזו.
דרך נוספת לחבישה קרה של העיניים היא להניח עליהן שקיות של ירקות קפואים (כמו סנפרוסט). את השקיות האלה לא מניחים ישירות על העין אלא עוטפים קודם במטלית נקיה או בנייר סופג. יתרונן של השקיות הוא בעובדה שהן מתאימות את עצמן לצורת האיבר שעליו הן מונחות. חסרונן, שהוא גם חסרונה של המסכה, קשור בהתחממות המהירה יחסית שלהן.
באותן 12 שעות ראשונות רצוי לשכב עם ראש מורם, למרוח מדי פעם שכבה עדינה של משחה אנטיביוטית על העפעפיים וכאמור – להניח עליהן חבישות של מי קרח.
——
שימי לב:
- תוך כדי החלפת הרטיות הקרות תרצי ודאי לנגב את ההפרשות שיצטברו על העפעפיים. את אלה יש לנגב בזהירות ולהקפיד שכיוון תנועת הניגוב יהיה לאורך התפרים ולא באופן מאונך להם. כלומר, מימין לשמאל או משמאל לימין. בשום פנים ואופו לא מלמעלה למטה).
- לאחר הניתוח קורה לפעמים שהעיניים נשארות פתוחות ברוחב של סדק צר (כ- 2-3 מ"מ) גם בזמן השינה. התופעה הזו יכולה להמשך ממספר שעות ועד ליום-יומיים אחרי הניתוח וחשוב שתדעי שזו אינה תקלה אלא תגובה שמשתנה בין עין לעין וחולפת מעצמה. במקרים שבהם נשאר סדק צר כזה צריך למרוח את המשחה האנטיביוטית בתוך העין עצמה. כלומר, להחדיר את המשחה לסדק עצמו.
—–
איך מרגישים אחרי הניתוח?
בדרך כלל מרגישים בסדר. ההתאוששות מהניתוח מהירה, ותלויה יותר בסוג ההרדמה ובחומרי ההרגעה מאשר בניתוח עצמו.
מתי אפשר לפתוח את העיניים ולראות?
בעיקרון אפשר לפתוח את העיניים מיד בתום הניתוח. אבל, יש הרבה גורמים שיקשו עלייך לעשות זאת: המשחה, הנפיחות של העפעפיים, הבצקת של הלחמית. לכן, גם אם תוכלי לפתוח את העיניים לא תוכלי לראות באופן חד וברור. מצד שני, אין צורך להזמין מקל נחייה לבן. מספיק שיהיה איתך מישהו שיוכל ללוות אותך למכונית וממנה הביתה.
מתי מוציאים את התפרים?
התפרים מסולקים 3-5 ימים אחרי הניתוח.
איך נראים אחרי הניתוח?
עם שטפי דם קלים, ותת-עוריים.
שטפי הדם התת-עוריים (ה"פנסים") נספגים בדרך כלל תוך שבוע עד שלושה שבועות אחרי הניתוח.
הנפיחות, שיכולה להיות גם בלחיים, יורדת בהדרגה במהלך חודש עד שלושה חודשים.
גם הצלקות משתפרות לאיטן, ובדרך כלל אחרי כחצי שנה הן כמעט ואינן נראות לעין.
התוצאה הסופית, כמו בניתוחים פלסטיים אחרים, נראית רק מספר חודשים אחרי הניתוח.
—————-
בוודאי תרצי לדעת ש:
לצלקות יש מהלך ריפוי משלהן. בהתחלה הן נראות דקיקות, כמו קו עדין. אחרי זמן לא רב הן מתעבות, מתבלטות והופכות אדומות יותר. בשלב הסופי, ובהדרגה, האודם נעלם, הצלקות הופכות שטוחות, בהירות ודקיקות יותר, ובסופו של דבר נראות כמעט כמו אותו קו עדין שהיו בהתחלה.
—————
האם ניתוח עפעפיים מחייב אישפוז?
ברוב המקרים אין צורך באשפוז לאחר הניתוח. משך השהייה בבית החולים תלוי בסוג חומרי ההרדמה וההרגעה שניתנו לך, והוא נע בין שעתיים ל – 6 שעות.
נשים שיש להן מחלות רקע – כלומר, מחלה כרונית שאפשר לחיות איתה בשלום אבל שיש חשש שניתוח יפר את האיזון שלה (כמו מחלת לב מאוזנת) – צריכות להשאר בבית החולים תחת השגחה רפואית למשך לילה אחד.
בכל מקרה, גם אם את משתחררת מבית החולים אחרי כמה שעות, כדאי מאוד שיהיה איתך מישהו שיוכל להסיע אותך הביתה ולעזור לך שם בלילה הראשון.
האם יש לניתוח תופעות לוואי?
כן, והן מתבטאות קודם כל בראייה.
לאחר הניתוח יש טשטוש קל בראייה, לפעמים ראייה כפולה, וגם רגישות ונטייה לסינוור.
הטישטוש בראייה, שיכול לקרות ובאותה מידה יכול גם לא לקרות, יכול להמשך בין כמה שעות למספר ימים.
מדובר בטישטוש קל שנובע מהמתח המוגבר של העפעפיים. המתח הזה לוחץ על גלגל העין ובעקבותיו משתנה חדות הראייה. התחושה היא כאילו צריך להחליף משקפיים. אין טעם לרוץ ולעשות זאת משום שהתופעה חולפת מעצמה אחרי מספר ימים.
לעיתים הצטברות נוזלים (בצקת) גורמים אף הם להפרעה בראיה.
מתי אפשר להתרחץ ולחפוף ראש? למחרת הניתוח.
כמה זמן אחרי הניתוח מותר להתאפר או להרכיב עדשות מגע?
בשבועיים הראשונים שאחרי הניתוח רצוי להימנע משימוש בעדשות מגע. עם משקפיים אין בעיה.
להתאפר, לעומת זאת, אפשר כבר אחרי 3 – 4 ימים. יש להקפיד להשתמש בתכשירי איפור היפואלרגנים (שנבדקו ונמצאו כאלה שאינם גורמים לרגישות יתר). באותה מידה חשוב לבדוק שניתן להסיר את האיפור הזה בקלות. שפשוף חזק של העפעפיים עלול לעשות נזק.
מתי אפשר לחזור לעבודה?
תלוי עד כמה את רוצה שיראו. אם את מוכנה ללכת לעבודה עם משקפי שמש, את יכולה לעשות זאת כבר אחרי 3-4 ימים. אם החלטת שאת לא רוצה לחשוף את דבר הניתוח חכי שבוע, ואז תוכלי ללכת לעבודה בלי משקפי שמש ועם איפור קל.
מה לגבי פעילות פיזית?
העיקרון שצריך להדריך אותך הוא ש"לא יעלה לך הדם לראש".
בזמן מאמץ פיזי – ולא חשוב אם זה אירובי או ספונג'ה – עולה לחץ הדם, ובמקרה שלך זה לא טוב. עלייה בלחץ הדם עלולה לגרום לדימומים במהלך השבועיים הראשונים, ומזה צריך להמנע.
לכן, כל פעילות פיסית מתונה כמו הליכה, שטיפת כלים, גיהוץ או קיום יחסי מין מותרת.
אחרי שבועיים ניתן לחזור לפעילות פיזית אירובית ואנאירובית (כמו הרמת משקולות או סחיבת ארגזים מהסופר). אחרי 6 שבועות אפשר לחזור לפעילות פיזית מלאה שכוללת הכל: קרב מגע, משחקי כדור, ג'ודו, כל מה שהיית רגילה לעשות לפני.
הישגים בניתוח עפעפיים
איך נראית צניחה של הזווית החיצונית של העין?
בדיוק כמו שהיא נשמעת. מסתבר שיחד עם הצניחה הכללית של כל הפנים צונחת גם הזווית החיצונית של העין. למה? לא יודעים, אבל זה קורה.
אצל אנשים צעירים הזווית החיצונית הזו גבוהה ב – 2 או 3 מ"מ מהזווית הפנימית של העין. הירידה בזווית נותנת לעין מבע "עצוב".
ואיך נראים השקעים מתחת לעפעפיים התחתונים?
כמו שקעים, ובבקשה לא לבלבל בינם לבין ה"סימנים השחורים" שאותם את אולי טורחת לטשטש ולהבהיר באמצעות קונסילר.
שקע מתחת לעפעף התחתון הוא אחד מסימני ההזדקנות של העפעפיים. השקע הזה "מגדיל" את העפעף התחתון ויוצר גבול ברור בינו לבין הלחי. זה נראה כאילו העפעף התחתון שלך נמשך עד הלחי, ולכן עצמות לחיים גבוהות יכולות לטשטש מעט את המראה הזה.
בכל מקרה, לכתמים הכהים, אותו "שחור מתחת לעיניים", אין כל קשר לשקעים או להזדקנות.
לא לבלבל את כל אלה עם "שקיות" בלחי העליונה מעל עצם הלחי הקרויים פסטונים (FASTOONS OR MALAR BAGS)
מה עושה ניתוח עפעפיים לכל אלה?
מעלים את הסימנים שגורמים לעיניים (ובהתאם לכך, לפנים בכלל) להיראות זקנים ועייפים.
במקרים מסויימים, בהם העפעף העליון כבד ונופל לתוך שדה הראייה ממש, משפר ניתוח העפעפיים את שדה הראייה.
—-
טיפ:
צניחה של העפעף העליון לתוך שדה הראייה מוגדרת כבעיה רפואית (ולא אסתטית) ולכן קופות החולים משתתפות בהוצאות הניתוח.
—
מה חשוב לדעת לפני הניתוח?
כמו לפני כל ניתוח פלסטי, ובמיוחד לפני ניתוח עפעפיים, צריך לדעת ולהבין מה בדיוק מפריע לך. בהתייעצות שלפני ניתוח עפעפיים יש להבנה הזו משקל מיוחד, משום שבהחלט יכול להיות שהפתרון למה שמפריע לך איננו ניתוח עפעפיים בכלל. לכן, בפגישתך עם הפלסטיקאי כדאי מאוד שתסבירי (או תראי) לו באופן הכי מדוייק שאת יכולה מה בדיוק מפריע לך:
אין לך איפה למרוח צללית? במקרה זה הפתרון יהיה כנראה ניתוח עפעפיים.
יש לך "שקיות" מתחת לעין? גם כאן יכול ניתוח העפעפיים לבוא לעזרתך.
העיניים שלך קטנות ולא "פתוחות"? זה כבר שייך לניתוח להרמת הגבות והמצח.
בהתאם לתשובות שלך יוכל הפלסטיקאי לייעץ לך לגבי הניתוח המתאים לפתרון הבעיה שאת מציגה.
——
הידעת?
העין עצמה כמעט ואינה משתנה עם השנים. מה שמשתנה הוא מראה העפעפיים והגבות האחראיות למראה הכללי של איזור העיניים.
—–
איזה דברים לא יכול ניתוח עפעפיים למחוק או לשפר?
ישנם שני דברים עקרוניים שאותם ניתוח עפעפיים לא יכול לעשות וכדאי שתדעי זאת מראש:
ניתוח עפעפיים לא יסלק את החריצים העדינים בעפעפיים. לשם סילוקם של אלה יש צורך בפילינג, ואותו אפשר לבצע רק לאחר סילוק עודף העור.
דבר נוסף שניתוח עפעפיים לא יעשה הוא לסלק את קמטי הצחוק בזוית העין. אז נכון שיש משהו עדין ונחמד בשם הזה, קמטי צחוק, וכדאי לך לחשוב היטב לפני שאת מחליטה למחוק עשרות שנים של חיוכים מעל פנייך.
אבל, אם תחליטי לעשות זאת, כדאי שתדעי שלשם כך יש צורך בניתוח להרמת האזור הצדדי של הגבה ולעיתים גם בפילינג עמוק. היום אפשר לטשטש זמנית את קמטי הצחוק באמצעות הזרקות בוטוקס (Botox). בכל מקרה, זה לא יקרה כתוצאה מניתוח עפעפיים.
האם צריך לנתח כל עפעף לחוד?
לא. את הניתוח ניתן לבצע בעפעפיים העליונים בלבד, בעפעפיים התחתונים בלבד, או בעליונים ובתחתונים ביחד. כמו כן ניתן לשלב ניתוח עפעפיים יחד עם ניתוח הרמת גבות ו/או מתיחת פנים.
ניתוח עפעפיים שאלות
מה אפשר להשיג בניתוח עפעפיים?
פתרונות אסתטיים לארבע מתוך חמש תופעות ההזדקנות שציינו בתחילה: סילוק עודף העור מהעפעף העליון והתחתון, סילוק השקיות מתחת לעיניים, הרמת זווית העין החיצונית ומילוי השקע בתחתית העפעף התחתון במעט.
התופעה החמישית – קמטים סביב העיניים – דורשת פתרון אחר בדמות פילינג עמוק או סוג אחר של ניתוח. יחד עם זאת, במקרים בודדים, ורק אצל אנשים צעירים יחסית שאין להם עודף עור, ניתן לבצע פילינג בעפעפיים באותו ניתוח. הפילינג נועד להחליק את הקמטוטים העדינים בעפעפיים.
מה צריך לעשות לפני הניתוח?
לעבור בדיקת עיניים אצל רופא עיניים. בדיקת העיניים נועדה לבדוק את חדות הראייה ואת כושר יצור הדמעות.
למה זה חשוב? כדי שאחרי הניתוח, כשתהיי מאוד מרוכזת במראה עינייך ובמצבן, לא תיבהלי פתאום ממשהו שייראה לך כמו סיבוך של הניתוח בעוד שבעצם הוא כבר היה שם מזמן.
ועוד דבר: במקרים של צניחת העפעף העליון כדאי שבאותו ביקור יבדקו לך גם את שדות הראייה (ויספקו לך עילה להוציא את עלות הניתוח מקופת החולים).
——————–
טיפ קטן למשקפיים גדולים
האמת היא שהם לא מוכרחים להיות גדולים, אבל כדאי לך בהחלט לחשוב על רכישת משקפי שמש חדשים עוד לפני הניתוח.
אחריו יהיה להם שימוש כפול: הם גם יסתירו קצת את מה שלא תרצי שיראו וגם יתנו לעיניים שלך לנוח. וכן, את בהחלט מוזמנת להרכיב אותם גם בתוך הבית ולא רק בחוץ.
——————-
איך המנתח יודע איפה וכמה לחתוך?
ממש כמו תופרת התיקונים השכונתית שלך, שקודם מודדת ומסמנת ורק אז גוזרת ותופרת, כך עושה גם הפלסטיקאי.
הסימון, בטוש כחול ורחיץ, נעשה על עפעפייך עוד לפני הניתוח כשאת ערה ויושבת. ישנם אמנם מנתחים שמסמנים את העפעפיים כשאת כבר שוכבת על שולחן הניתוחים, אבל אין ספק שבישיבה ניתן לראות טוב יותר מה צנוח ועד כמה.
הקווים שיצייר המנתח על עפעפייך נועד לסמן עבורו כמה עור הוא צריך לסלק, ואיפה יהיה מיקומה הסופי של הצלקת.
איפה מתבצע החתך?
בעפעף העליון ממוקם החתך (שיהפוך אחר כך לצלקת) במרחק 9 מ"מ מקו הריסים. למה דווקא שם? מפני שאצל אנשים צעירים – שהם המודל והדוגמא לכל הניתוחים האלה – שם בדיוק נמצא הקפל של העפעף העליון.
בעפעף התחתון ממוקמת הצלקת כמילימטר מתחת לקו הריסים.
שתי הצלקות – גם זו שבעפעף העליון וגם זו שבעפעף התחתון – לא מסתיימות בזווית העין אלא ממשיכות קצת החוצה, לכיוון קמטי הצחוק.
במקרים מסויימים, ורק בעפעף התחתון, מבצעים את החתך דרך החלק הפנימי של העפעף (הנקרא: שק הלחמית) TRANSCUNJUCTIVAL)). יתרונו של חתך כזה הוא בעובדה שלא רואים צלקת. והחסרון? שלא ניתן להוציא דרכו את עודף העור וגם לא להעביר שומן מהשקית לשקע שמתחת לעפעף. מקרים אלה, שבהם מבוצע החתך דרך שק הלחמית הם גם המקרים שבהם ניתן לשלב בניתוח פילינג.
מה עושים בניתוח?
דרך החתכים מסלקים גם את עודף העור וגם חלק מהשריר הטבעתי של העין. השריר הטבעתי הזה, שנמצא בעפעפיים, הוא זה שאחראי על סגירת העפעפיים ולמרות שזה נשמע נורא מפחיד, אפשר להירגע. אין כל סכנה בסילוק עודף השריר.
למה? בגלל שהשריר הטבעתי של העין, הדומה במראהו לדיסקית שטוחה שמקיפה את העין, מייצר עם השנים קפלים שאין לו צורך בהם. סילוק העודף מעלים חלק מהקפלים ולא פוגע בסגירת העין.
אחרי סילוק עודף העור וחלק מהשריר, חושפים את שקיות השומן ומרחיקים גם אותן. כשהניתוח מתבצע תחת הרדמה מקומית, זהו השלב שבו תרגישי כאב קל, הדומה לתחושה של משיכה או לחץ מאחורי גלגל העין. לא לדאוג. תוך כמה שניות זה יעבור.
בשלב הזה – אחרי סילוק העור, חלק מהשריר ושקיות השומן – וכדי שאחרי הניתוח העין לא תראה "עגולה מדי" (כלומר, כזו שרואים בה יותר מדי לבן מתחת לגלגל הצבעוני של האישון) ניתן לחזק את העפעף התחתון.
אחת האפשרויות לבצע את חיזוק העפעף התחתון היא להרים את זוית העין החיצונית. למה צריך להרים את זוית העין? גם כדי לשפר את המתח של העפעף התחתון (שלא יישמט וייצור מראה של עין עגולה) וגם בגלל שזווית העין נוטה לרדת עם הגיל ולכן להרמתה ב- 3-1 מ"מ יש יתרון בשיפור מראה העין.
ועוד מילה לגבי סילוק שקיות השומן:
במקום לסלק את השומן מהעפעף התחתון ניתן להעביר אותו במקרים מסויימים לשקע שבתחתית העפעף התחתון ולמלא את השקע בשומן הזה.
הפעולה הזו נעשית דרך אותו חתך שבו מתבצע כל הניתוח: מפרידים את הרקמה שמתחת לשקע, מכניסים לתוך השקע את השומן ואז מקבעים אותו למקומו בעזרת תפרים.
במקרים שבהם הדבר אפשרי משיגים בעזרת הפעולה הזו שתי מטרות: גם סילוק שקית השומן וגם מילוי השקע.
בסיום הניתוח החתכים נתפרים בתפרים עדינים במיוחד העשויים מניילון (בעפעף העליון) או ממשי (בעפעף התחתון). אחר כך מורחים משחה אנטיביוטית על העפעפיים וחובשים את העיניים עם מטליות רטובות וקרות. כל זה קורה קורה עוד בחדר הניתוח. רק בתום השלב הזה תועברי לחדר ההתאוששות.
באיזה סוג של הרדמה משתמשים?
ניתוח העפעפיים מבוצע בדרך כלל בהרדמה מקומית, אם כי ניתן לבצעו גם בהרדמה כללית.
ההבדלים העקרוניים בין שני סוג ההרדמות (הרדמה כללית ל"לחוצות", הרדמה מקומית ל"שלוות") פורטו בהרחבה בפרק על ניתוח הרמת גבות ומצח, ואת יכולה לחזור לשם כדי ללמוד עוד.
איך מתבצעת הרדמה מקומית בניתוח עפעפיים?
אחרי הרגעה תוך ורידית, מטפטפים טיפות הרדמה לתוך השטח שבין העפעף התחתון לבין העין (הנקרא שק הלחמית). אחר כך מורחים בשק הלחמית משחה אנטיביוטית או ג'ל של דמעות מלאכותיות, מניחים על גלגל העין עדשת מגן אטומה שעשויה מפלסטיק או ממתכת, ורק אז מזריקים את חומרי ההרדמה ישירות לתוך העפעפיים.
זה כואב? כן, למשך מספר שניות, ויותר בחלק החיצוני של העין מאשר באמצע העפעף. מיד אחר כך לא מרגישים יותר כלום.
כמה זמן אורך הניתוח?
בין שעה וחצי לשעתיים וחצי בממוצע.
לכמה זמן נשארות תוצאות הניתוח?
6-10 שנים לפחות.
סיבוכים בניתוח עפעפיים
מה יכול להתקלקל?
אחת התקלות היותר שכיחות היא נפיחות וחוסר סימטריה קל במראה העפעפיים. כלומר, העפעפיים לא רק נפוחים אלא שאחד מהם נראה נמוך יותר או לא צמוד לגלגל העין.
הסיבה למראה הלא ממש מלבב הזה היא בצקת. כלומר, הצטברות של נוזלים בתוך הרקמות. הנפיחות וחוסר הסימטריה יכולים להשאר שם בין מספר ימים למספר שבועות והם חולפים מעצמם.
סיבוכים אפשריים:
כאב חריף בעיניים או מאחוריהן. על כאב כזה יש לדווח מייד לרופא, גם אם זה קורה באמצע הלילה או בשבת לפנות בוקר בגלל שהוא עלול להצביע על דמם חריף מאחורי גלגל העין – סיבוך העלול לגרום לעיוורון – ולכן מצריך טיפול מיידי. זהו אמנם סיבוך נדיר ביותר, אבל חשוב לזכור על קיומו בגלל שאם לא מטפלים בו הוא עלול לגרום לעיוורון.
בעפעף התחתון עלול להופיע עיוות קל שגורם לעפעף להימשך כלפי מטה, בעיקר בחלק הצדדי שלו. במקרים כאלה העין הופכת עגולה יותר ונראית קצת "בוכיה". במצב קיצוני יותר של התופעה מופיע בעין גם מעין היפוך חלקי של העפעף כלפי חוץ. ברוב המקרים ניתן לזהות את הנטיה לסיבוך מעין זה עוד לפני הניתוח. כל מה שצריך
לעשות הוא לבדוק עד כמה העפעף התחתון צמוד לגלגל העין. אם מתגלה שהעסק לא ממש צמוד, אפשר במהלך הניתוח לבצע פעולות שימנעו את התופעה או יקטינו אותה
לתופעה זמנית וחולפת. במידה והתופעה אינה חולפת מעצמה ניתן לתקן אותה בניתוח נוסף. ניתוח התיקון נחשב ניתוח פשוט, אבל הוא ניתוח נוסף.
הצטלקות לא אחידה של החתך. למרות ההשתדלות הגדולה לייצר צלקת יפה ועדינה, זה לא תמיד הולך. הצטלקות לא אחידה נראית בדיוק כמו שהיא נשמעת: במקום פס דק ועדין של צלקת מתקבלת צלקת שיש בה חלקים עבים יותר. מה עושים? מסתירים בעזרת מייק-אפ או מתקנים בעזרת ניתוח-חוזר.
לעיתים מופיעות נקודות לבנות לאורך קו התפרים. מקורן של הנקודות האלה הוא פגיעה בבלוטות חלב קטנות שנמצאות שם. הפתרון פשוט: פתיחת הנקודות האלה בעזרת מחט דקיקה משחררת אותן ממה שיש בהן ומשחררת אותך מעצם קיומן. כואב? טיפ טיפונת. כמו בניקוי פנים אצל הקוסמטיקאית.
מתי לצלצל לרופא?
אם את סובלת מדימום כבד או נפיחות גדולה
אם את סובלת מכאבים בעיניים.
אם צד אחד של פנייך הופך קשה או מתוח והוא גם נראה גדול יותר מהצד השני.
אם הראייה ממשיכה להיות מטושטשת גם אחרי שהפסקת להשתמש במשחה.